غذاهای محلی ارومیه را بیشتر بشناسید
به گزارش کلوب فارسی، غذاهای سنتی ارومیه
ارومیه در استان آذربایجان غربی یکی از شهرهای بسیار محبوب و مجذوب کننده ایران است. در این مقاله از معرفی غذاهای محلی ایران به این شهر می رویم تا برخی از غذاهای محلی ارومیه را به شما معرفی کنیم. در ادامه با مجله سفر گردشگری خبرنگاران همراه باشید…
با سفر به هر گوشه از کشور شما با غذاهای محلی منحصر به فرد بسیار زیادی روبرو خواهید شد که شاید در دیگر منطقه ها ایران، امکان چشیدن مزه آنها را نداشته باشید. ارومیه نیز یکی از شهرهایی است که به دلیل فرهنگ غنی و تمدن کهن، غذاهای محلی بسیاری را شامل می شود. در ادامه به معرفی و بررسی برخی از آن ها خواهیم پرداخت.
یرالما کبابی (یئر آلما کبابی، سیب زمینی تنوری)
یرالما کبابی یا سیب زمینی تنوری از ساندویچ های محلی خوشمزه شهر ارومیه است که از دیرباز در میان مردم این شهر معروفیت داشته و غذایی بسیار سالم و کامل به شمار می رود. این غذای دل چسب به همراه نان سنگک برشته در تنور پخته شده و همراه با سبزیجات و دوغ محلی سرو می شود. یرالما کبابی قیمت مناسبی دارد و تمام اقشار مختلف مردم می توانند طعم آن را بچشند.
یارما شورباشی یا سوپ بلغور
یکی از غذاهای محلی ارومیه که در دسته خانواده سوپ ها قرار می گیرد، سوپ بلغور یا به گویش محلی یارما شورباشی است.این غذا که به عنوان یکی از اصلی ترین غذاهای سنتی ارومیه شناخته می شود از ترکیب پیاز، گوجه فرنگی، سیب زمینی، نخود، لوبیا قرمز، بلغور و مرزه تهیه می شود.این غذا بسیار لذیذ و خوش طعم بوده و در ارومیه دارای طرفداران بسیاری است.
جاهای دیدنی ارومیه
گوزلمه ، غذای ارومیه
گوزلمه یکی از غذاهای محلی و سنتی ارومیه بوده که طبخی بسیار ساده و آسان دارد. گوزلمه به گویش محلی به معنی منتظر نباش بوده و همانگونه که از نام این غذا معلوم است، گوزلمه بسیار سریع آماده می شود.این غذا با استفاده از تخم مرغ، ماست، آب و سیر تهیه شده و مزه بسیار دلچسب و لذیذی دارد.
گوزلمه به گویش محلی به معنی منتظر نباش
ارومیه خورشت
یکی از غذاهای محلی و معروف ارومیه که هنوز در برنامه غذایی اهالی این شهر جای خود را حفظ کرده، ارومیه خورشت است.
این غذا بسیار لذیذ بوده و میان مردمان ارومیه بسیار پر طرفدار است. ارومیه خورشت با ترکیب گوشت، لوبیا چیتی، پیاز، بادمجان، گوجه فرنگی، غوره، نمک، فلفل و ادویه تهیه شده و طعم بی نظیری دارد.
شورجه ارومیه
یکی از غذاهای محلی ارومیه، غذایی است لذیذ به نام شورجه ارومیه.مردمان ارومیه معمولا این غذا را به عنوان پیش غذا میل می کنند اما شورجه ارومیه به عنوان یک وعده غذای کامل نیز می تواند طبخ شود.این غذا که با استفاده از ماست سفت، تخم مرغ، پیاز داغ، گوشت و نشاسته ذرت تهیه می شود طعم بسیار خوش مزه ای دارد.شورجه ارومیه را می توان همراه با برنج و یا به تنهایی میل کرد.
تورشولی آش یا آش کلم
یکی از آش های محلی و خوش طعم ارومیه که طعم بسیار لذیذی دارد، آشی است با نام آش کلم که در گویش محلی به آن تورشولی یا یرتخلی نیز گفته می شود.در پخت این آش از بلغور، برنج، پیاز، کلم برگ، رب گوجه فرنگی، نعناع خشک و سماق یا آبغوره استفاده می شود.
کوفته مرغ
در ارومیه با استفاده از مرغ، کوفته ای خوشمزه با نام کوفته مرغ طبخ شده که به عنوان یکی از غذاهای محلی و سنتی این شهر شناخته می شود.در پخت این کوفته علاوه بر مرغ از لپه، ادویه، تخم مرغ، سبزی تازه، گردو، پیازداغ و آرد استفاده می شود. کوفته مرغ طعم بی نظیری داشته و درمیان اهالی این شهر طرفداران بسیاری دارد.
گیزاتما
یکی از غذاهای محلی ارومیه که طبخ بسیار ساده ای داشته و به سرعت نیز آماده می شود، گیزاتما است.این غذا با ترکیب بادمجان، کدو، سیب زمینی، سیر، گوجه فرنگی و هویج و سرخ کردن آنها با یکدیگر آماده می شود.
خورش کنگر
از خورش های خوشمزه و سنتی ارومیه، خورش کنگر است که با گیاه کنگر طبخ می شود. کنگر را جدا سرخ می کنیم (گاهی نعنا و جعفری هم به آن می افزایند)، پس از آن، پیاز داغ را با گوشت تفت داده و کنگر سرخ شده، ادویه، نمک و آب را به آن اضافه می کنیم. بعد از سی دقیقه رب گوجه، لیموی خشک و غوره را افزوده و منتظر می مانیم تا خورش جا بیفتد.
گشنیز کباب
یکی از کباب های محلی و سنتی ارومیه گشنیز کباب است که در اصل یک نوع کوفته سنتی آذری محسوب می شود. این کباب از سبزی مخصوص این کوفته که بیشتر آن گشنیز است به همراه گوشت چرخ کرده، پیاز، لپه، تخم مرغ و لیموی خشک تشکیل شده است. لپه ها را دو ساعتی خیس کنید، بعد آن ها را به همراه گوشت چرخ کرده تفت بدهید و با اضافه کردن زردچوبه و سایر ادویه های مورد نظر، مایه کوفته را آماده کنید و در مرحله آخر گشنیز را به آن اضافه کنید. خوب که تفت خوردند، دو تخم مرغ در آن بشکنید و به خوبی هم بزنید. مایه حاضر است، کم کم از آن بردارید و به مقدار گردو، قلقلی کرده و دوباره در تابه سرخ کنید.
دلمه کلم
دلمه کلم هم مانند دلمه برگ مو یکی از معروف ترین غذاهای خطه آذربایجان است. دلمه کلم ارومیه طعم لذیذی دارد و برای تهیه آن از کلم، گوشت چرخ کرده، برنج، لپه، سماق، آب غوره یا سرکه، سبزی (جعفری، نعنا، ترخون و…) و ادویه های مختلف استفاده می کنند. در شهر ارومیه هر چه دلمه ها کوچک تر باشند، نشان از سلیقه و هنر کدبانو است. براساس ذائقه تان می توانید از آب سماق، سرکه و شیره انگور استفاده کنید.
منبع: تاپ تراول